header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Slavnostní fanfáry oznámily, že 17. června v 11 hodin dopoledne, po doznění zvonkohry z Vyšehradské baziliky, zahájil spolek Cestami proměn 13. ročník česko-slovenské putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova. Letos poprvé neveřejně, z důvodu epidemiologické situace. Představuje 106 proměn chátrajících objektů ve znovuzrozená místa užitku a setkávání.  Tři z nich jsou ze Slovenska. Novinkou letošního roku je partnerství České komory architektů a účast držitelů České ceny za architekturu.

 

Výstava letos nemá hlavní partnerský kraj, strážcem Srdce vlasti zůstává kraj Středočeský. Slavnost zahájila paní hejtmanka Petra Pecková. Přítomné přivítal prezident pořadatelské organizace Karel Drhovský. Pozdravy přednesli a úctu k tvůrcům vystavených i dalších příznivých proměn vyjádřili mj. europoslankyně Veronika Vrecionová, senátor Jiří Vosecký, paní poslankyně Parlamentu ČR Alena Gajdůšková, paní Olga Haláková, radní pro kulturu Karlovarského kraje, za Slovenské partnery primátor města Hlohovec Miroslav Kollár a další.  Zástupci krajů přivezli Srdce krajů ke kontrole panu prof. Pirkovi a společně zhodnotili jejich zdravotní stav. Vítěze loňského ročníku zveřejnil jménem odborné poroty arch. Josef Pleskot. Ve veřejném hlasování dalo svůj hlas proměnám celkem 60455 lidí. Zvítězil Památník Tomáše Bati ve Zlíně. Na dalších místech se umístila Krajinná opatření Choťovice a oprava pláště kostela v Lesné. Cenu odborné poroty získaly obnova synagogy Heřmanův Městec, revitalizace roubeného kostela Hradec Králové, rekonstrukce mlýna Mešno, obnova Ústějovské kapličky u Mladá Vožice, roubená farní stodola Mnichovo Hradiště, zachráněné nástěnné malby v měšťanském domě Prachatice, obnova kamenného mostu Sazená, restaurování bývalého františkánského kláštera Votice, rehabilitace fasád premonstrátského kláštera Želiv a márnice Žlutice. Cena za kreativitu získala Rekonstrukce pražských náplavek Praha 2 a 5. Cenu souznění porota udělila obnově zámku Bořanovice – Pakoměřice, rekonstrukci zemědělské usedlosti v Kelči, rekonstrukci části zámku ve slovenském Hlohovci, záchraně kostelíka v Luži – Dolech, obnově hospody v Máslovicích a památníku Tomáše Bati ve Zlíně. Tyto ceny budou předány na krajských vernisážích.

Výstava v kompletní sestavě zůstává na Vyšehradě ke shlédnutí do 29.6.2021.  30.6. se jednotlivé kolekce rozjedou na své tradiční poutě po celé naší zemi a na Slovensko. Budete je opět potkávat na náměstích, návsích, nádražích, v knihovnách. V průběhu roku budou zajímavosti o vystavených proměnách publikovány v médiích, na webových stránkách partnerů i na facebooku a webu výstavy www.cestamipromen.cz, kde je možné opět hlasovat pro nekrásnější proměnu.

 „Letošní 13. ročník je plný výzev. Změnili jsme sídlo a název spolku, získali strategického partnera a dva další vzácné sponzory. Zahájení bylo poprvé neveřejné. Nacházíme nová řešení, jak se s autory proměn setkat. Chceme jim i v této složité době osobně poděkovat za to, jak odpovědně pečují o naši vlast. Vyjedeme za nimi do krajů. Děkujeme všem partnerům, že nám umožnili tento ročník výstavy uskutečnit. Těšíme se na veřejné vernisáže v krajích a doufáme, že se v příštím roce budeme moci vrátit k tradičnímu modelu veřejného slavnostního zahájení na staroslavném Vyšehradě,“ říká Drahomíra Kolmanová, koordinátorka projektu a ředitelka spolku Cestami proměn.