header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Monumentální areál pod vyšehradskými hradbami na břehu Vltavy, v němž se nyní nachází Ústav pro péči o matku a dítě, vznikl již před první světovou válkou jako realizace myšlenky prof. MUDr. R. Jedličky založit ústav podle vzoru ústavu bratří Mayů v USA. Architektonického řešení se ujal významný architekt prof. R. Kříženecký a po čtyřech letech výstavby byl komplex otevřen v roce 1914, krátce před vypuknutím první světové války.
16. října 1946 předložili komunističtí poslanci návrh zákona, který umožňoval vyvlastnění sanatoria v Podolí a jeho převod na stát. K zásadním změnám došlo teprve v roce 2000 s příchodem nového ředitele. Do té doby nebyla řešena technická stránka objektu a selhávala i základní údaržba. V roce 2000 bylo nutné začít s postupnými opravami a modernizací zchátralého objektu, a to tak, aby byly zároveň zachovány původní architektonické prvky. Jako prvníbylo nutné vyměnit střechu, která byla po takové době v havarijním stavu.
V současné době je ÚPMD špičkovým zdravotnickým zařízením, které se specializuje na poskytování zdravotních služeb v základních oborech gynekologie, porodnictví, neonatologie a v řadě komplementárních oborů, které úzce souvisí s péčí o ženu a dítě. Jedná se o jedno z největších gynekologicko-porodnických a novorozeneckých pracovišť v České republice.

  • Realizace proměny: 2000–2020
  • Iniciátor proměny: doc. MUDr. Jaroslav Feyereisl, CSc. - ředitel
  • Investor: Ústav péče o matku a dítě, Ministerstvo zdravotnictví ČR
  • Autor (autoři) fotografií: MUDr. Radovan Turyna

Webová stránka proměny Ústav péče pro matku a dítě
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy