header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Kapličku nechal postavit v roce 1936 příbramský zahradník Josef V. spolu se svou manželkou jako poděkování Bohu za šťastný návrat z bojišť 1. světové války. Oba byli hvožďanští rodáci a vrch Javory si vybrali úmyslně. Místní ho totiž pokládají za téměř mytické místo. Ne všichni byli nadšeni z jejich úmyslu. Rodina požádala obec o pronájem pozemku pro kapličku a při rozhodování to zřejmě bylo nerozhodné, jelikož v protokolech z jednání je uvedeno: „Protože se na stranu těch, kteří chtěli pozemek pronajmout, přiklonil i pan starosta, mohlo být žádosti manželů V. vyhověno.“
Proměna začala na podzim 2016, kdy manželé Š. při návštěvě vrchu Javory a okolního obecního lesa navštívili i kapličku, která byla vždy trochu opomíjena. Začali pátrat po historii kapličky a proč stojí právě na tomto místě. Bylo zřejmé, že by si zasloužila opravu. Nedaleko od kapličky se nachází krásná stará vila, kde bydlí příjemní manželé z Prahy, kteří se de facto několik desítek let zcela zdarma sami starali o drobné opravy na kapličce i o úpravu okolního prostranství a o květinový záhonek.
Dnes je opravená Javorská kaplička ukryta v lesním porostu na vrchu Javory a pro svou atmosféru se stává vyhledávaným cílem turistů, ale i snoubenců k uzavření sňatku. Výklenková kaplička prošla kompletní opravou, včetně výměny střešní krytiny, osazením nového kovového okna do výklenku. Sochy ve výklenku byly odborně zrestaurovány. Úprav se dočkalo také okolí kaple. V sobotu 29. září 2018 byla opravená kaplička na Javorech znovu vysvěcena. Kapličku vysvětil kněz z nedaleké březnické farnosti.

  • Realizace proměny: červen 2018 – srpen 2018
  • Iniciátor proměny: obec Hvožďany
  • Investor: Ministerstvo zemědělství, obec Hvožďany
  • Další partneři realizace proměny (jiní než iniciátor a investor): manželé Š. z Javorů
  • Projektant: S-B s.r.o.
  • Realizační firma: Miloš Kvapil
  • Autor (autoři) fotografií: archiv obce

Webová stránka proměny obec Hvožďany

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy