header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Pokud někdo v minulosti navštívil obec Újezd u Svatého Kříže a jeho cestavedla na náves, kde se nachází mimo jiné kostel a pohostinství, musel projet kolem nevzhledného plácku, na který se ukládala posekaná tráva a listí, zavážel se sutí a znečišťovala ho zaparkovaná auta.Výsledkem byl nedůstojný vjezd do středu obce. Potřebu změny vyvolalobudovánícyklostezky a trailů v obci. Na návsi vzniklo parkoviště pro návštěvníky těchto sportovních aktivit a zastupitelé se rozhodli pro vybudování vesnického parku.
Prvotní návrhy byly jen laické, a proto obec oslovila Ing. Václava Šístka, který se v obci stará o zeleň. V obci společně vytvořili návrh, který pan Ing. Šístek nakreslil a posléze realizoval. Protože v okolí je obec Újezd u Svatého Kříže známá jako „Svaťák", byl název Svaťácké zastavení jasnou volbou.
Svaťácké zastavení se nachází tam, kde se v Újezdě u Svatého Kříže kříží cyklotrasy, turistické trasy a singltreky pro cyklisty.Park je vybaven mobiliářem. Turisté zde najdou popis místa, kde se nacházejí, vyobrazení cyklistických a turistických tras a vyobrazení vedení singltreků na mapovém podkladě. Park je vybaven přístřeškem pro odpočinek, stojanem na kola, přístupem k pitné vodě a WC. Zajímavostí je kvíz o obci na dřevěných deskách, na jejichž rubové straně se nachází správná odpověď s fotografií. Celý park tvoří důstojný vstup na obecní náves a je jedním z míst, kde se rádi setkávají spoluobčané při akcích pořádaných obcí Újezd u Svatého Kříže.

  • Realizace proměny: červen 2018 – září 2019
  • Iniciátor proměny: Alena Manková, starostka, zastupitelé obce
  • Investor: Plzeňský kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
  • Další partneři realizace proměny (jiní než iniciátor a investor): Zastupitelé obce, spoluobčané
  • Realizační firma: Ing. Václav Šístek, zahradnictví, Luděk Lídl a Václav Číha, truhlářství
  • Autor (autoři) fotografií: Jaroslav Kreisinger, amatérský fotograf, Alena Manková, starostka obce

Webová stránka proměny obec Újezd u Svatého kříže

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy