header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Budova vodárny vznikla v 50. letech 20. století. Původně sloužila pro čerpání užitkové vody pro nově vzniklou firmu ŽĎAS. Postupem času přestala být využívána, neprošla ani rekonstrukcí a zůstala bez dalšího účelu. V roce 2000 začali budovu využívat vodní skauti. Kolem roku 2005 se zrodila myšlenka na skautský dům. I přes péči skautů se vodárna dostala postupem času do téměř havarijního stavu a nutně potřebovala rekonstrukci. V roce 2016 byla vyhlášena výzva z Integrovaného regionálního operačního programu. Ve spolupráci města a mateřské organizace Junák – český skaut se podařilo získat podporu a zrealizovat rekonstrukci.
S prvotní myšlenkou rekonstrukce budovy přišli žďárští vodní skauti. Ti měli zájem budovu i nadále využívat a realizovat v ní své volnočasové aktivity pro děti. Do projektu přizvali organizaci Duha Alternativní zóna, která má podobný program. Obrátili se společně na město Žďár nad Sázavou jako majitele objektu, aby se rekonstrukce ujalo, a doporučili i možnost financování. Město je vyslyšelo a do projektu vložilo svůj projektový tým včetně architekta. V létě 2018 se začalo s prvním vyklízením prostor a k slavnostnímu otevření kompletně zmodernizované budovy došlo 27. dubna 2019.
Z původně čistě technické stavby se po rekonstrukci stalo plnohodnotné multifunkční zázemí pro vzdělávání dětí a organizaci kulturních akcí. Vedle organizace Junák – český skaut dnes vodárnu může využívat i sdružení Duha Alternativní zóna, které do té doby nemělo pevné zázemí. Díky umístění na okraji městského parku Farská humna slouží nyní budova také jako zázemí pro četné kulturní akce, které se v parku během roku dějí. Město Žďár nad Sázavou díky renovaci získalo kvalitní zázemí pro spolkovou činnost, a zároveň přispělo k oživení prostoru pro sportovní a relaxační využití přímo v centru města.

  • Realizace proměny: srpen 2018 – duben 2019
  • Iniciátor proměny: Přístav vodních skautů Racek Žďár nad Sázavou, město Žďár nad Sázavou, Duha Alternativní zóna
  • Investor: město Žďár nad Sázavou, Integrovaný regionální operační program
  • Další partneři realizace proměny (jiní než iniciátor a investor): Junák - český skaut, přístav Racek Žďár nad Sázavou, z. s., Duha Alternativní zóna
  • Projektant: Ing. Leoš Pohanka
  • Realizační firma: STAREDO s.r.o., TRUNN s.r.o.

Webová stránka proměny město Žďár nad Sázavou
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy